Duben 2024

Autor: ltruksova, 30. 4. 2024

Natěšení na krásy Francie jsme se na Velikonoční pondělí sešli před dveřmi gymnázia, abychom se vydali na dlouhou cestu.

Po noci strávené v autobuse a plní očekávání jsme brzy ráno dorazili do Francie, přesně řečeno do Paříže. Naše první kroky vedly k Eiffelově věži. Třetí patro, do kterého jsme poctivě vystoupali po schodech, nám nabídlo nádherný výhled na celou Paříž.

Poté nás čekala dlouhá procházka městem, kterou jsme zakončili ve čtvrti Montmartre u baziliky Sacré Coeur. 

Autor: mslovackova, 30. 4. 2024

V pondělí 29. 4.  se naše florbalistky v Blansku utkaly s týmy OA Havlíčkův Brod a OA Choceň v kvalifikaci o postup na Mistrovství republiky středních škol.

Autor: mslovackova, 24. 4. 2024

V pátek 19. 4. vyrazil tým florbalistek do Blanska, aby zkusil vybojovat co nejlepší výsledek mezi středními školami z Jihomoravského kraje.

Nevěděli jsme, jakou konkurenci očekávat, holky proto nastoupily hned do prvního utkání proti Boskovicím v nejsilnějším možném složení a brzy hru uklidnily prvním gólem. Postupně si získaly převahu a zápas skončil 4:0. 

Autor: mslovackova, 23. 4. 2024

Dne 5.4. se chlapecká reprezentace naší školy zúčastnila prvního kola okresního turnaje ve Florbalu. Jednalo se o skupinu v rámci okresního kola soutěže, které se účastnilo 24 družstev z brněnských středních škol.

Naši sportovci se ve skupině utkali postupně s SOŠ Morava, Gymnáziem Bystrc a nakonec s Gymnáziem Vídeňská. V prvním kole soutěže se nám podařilo zvítězit a postoupili jsme do finálové skupiny. Kluci hráli naplno a jejich sportovní výkony si jistě zaslouží respekt. 

Autor: jkrecek, 22. 4. 2024

„Včera jsem onemocněla a myslela, že to zažene den v posteli s paralenem. Bohužel se věc projevuje angínově…,“ napsala mi ve středu 28. února 2024 básnířka Klára Krásenská. O den později měla vystoupit na Elgartce na prvním ze série autorských čtení na brněnských gymnáziích. Naštěstí jsme pozvali dvě debutantky, a přestože by bylo skvělé moci srovnat odlišné zkušenosti, Monika Tintěrová více než dvacetihlavému publiku bohatě stačila. Ale začněme od začátku. Na začátku totiž nebyla tma, ale tři studentky ze spřátelených gymnázií.

Autor: mslovackova, 15. 4. 2024

Dne 11.4. se konalo městské kolo středoškolského dívčího florbalu. Podařilo se nám postavit skvělé družstvo a na tomto turnaji s přehledem zvítězit.

Všechna děvčata hrála skvěle, ale musíme vyzdvihnout především výkony Liliany Bolfové ze 4.C, Zuzany Žampachové ze 4.B a Lenky Vojáčkové z 1.B. Naše dívky vyhráli šest zápasů a po celou dobu byly nejméně dvě z těchto tří na hřišti. Celým turnajem procházela děvčata s přehledem a s výsledky 3:0, 2:0, 3:0. V semifinále se utkala s kvalitním týmem z Gymnázia Brno, Křenová 3:1 a ve finále porazila tým SZŠ Merhautová 1:0.

Autor: bpopovova, 15. 4. 2024

3.4. 2024 se konalo v Lužánkách krajské kolo ruského jazyka v kategorii SŠ a SŠ+.

V kategorii SŠ se na 1. místě umístila Lenka Schubertová (3.A) - v květnu zamíří do Prahy, kde se zúčastní  celostátního kola.

V kategorii SŠ+ se na krásném 3. místě umístil Vojtěch Loukota (3.A).                   Vítězům blahopřejeme! Jen tak dál!

 

Autor: jkrecek, 15. 4. 2024

Neděle, 7. duben 2024, 13:05. Na Messengeru mi (anglicky) píše kolega Evan McElravy: „Jsem zde.“ Maďarská výprava má dorazit ve 13:30. Zprávy pokračují:

13:08: Jejich autobus nejspíš právě přijel.
13:10: Nebo asi ne.
13:12: Falešný poplach, jejich autobus pokračuje do Berlína, tenhle do Karlových Varů.

Jak vidno, očekávání bylo velké. A kromě falešného poplachu na začátku vše proběhlo bez problémů a k plné spokojenosti všech zúčastněných.

Autor: ldalecka, 10. 4. 2024

Dne 8. 4. 2024 proběhly volby do Školské rady Gymnázia Brno, Elgartova, příspěvkové organizace.

Jako kandidáti z řad rodičů byly navrženi:
paní Mgr. Miriam Bartošovská, matka žáka z  2.C
paní Mgr. Kateřina Soukupová, matka žáka z 2.B
paní Lenka Budišová, matka žáka z 1.C
paní Zlata Oršulíková, matka žákyně z 2.B
pan RNDr. Ivo Petr, otec žáka z 1.C

Hlasování se zúčastnilo 127 osob z řad rodičů a zletilých žáků.
Do Školské rady byli zvoleni tři kandidáti s nejvyšším počtem hlasů: 
paní Mgr. Miriam Bartošovská, matka žáka z  2.C počtem 48 hlasů
paní Mgr. Kateřina Soukupová, matka žáka z 2.B počtem 48 hlasů
pan RNDr. Ivo Petr, otec žáka z 1.C počtem 68 hlasů

Autor: ldalecka, 8. 4. 2024

V pátek 22. března se konal další ročník mezinárodní soutěže Matematický klokan. Letos se přihlásilo 81 studentů a ti pak řešili úlohy ve dvou kategoriích, JUNIOR (1. a 2. ročník) a STUDENT (3. a 4. ročník).
Průměrný počet dosažených bodů v kategorii STUDENT byl srovnatelný s minulými lety, v kategorii JUNIOR si studenti vedli mnohem lépe a nejlepší řešitelé získali vysoký počet bodů. Výsledky určitě obstojí v celostátním srovnání, které bývá zveřejněno později.
Děkujeme všem, kteří se zúčastnili a gratulujeme vítězům.
Vyhodnocení je uvedeno v následujících tabulkách.

 

KATEGORIE JUNIOR

Celkový počet řešitelů: 49
Průměrný počet bodů: 62,9

Autor: kkucerova, 4. 4. 2024

KDYŽ TO CHCE...

Máme radost, že již počtvrté přijaly naše pozvání lektorky ze společnosti Konsent a pro studenty 2. ročníku uskutečnily workshop na téma Prevence sexuálního násilí.

Více o této organizaci najdete zde: https://konsent.cz/pro-skoly/

Účastníci seminář hodnotili takto:

Já osobně už jsem dost věcí věděla, ale i tak mě to bavilo a informace, co tam zazněly, byly dobře podané a důležité. Konsent je za mě jedna z nejlepších organizací, které probírají téma sexuální výchovy.

Autor: snygrynova, 3. 4. 2024

Ve středu 20.3. jsme na Elgartce přivítali lektory, kteří pro 4. ročníky připravili workshop Fakescape. Krásně jsme takto propojili mediální výchovu s anglickým jazykem a studenti si mohli na dvě hodiny odpočinout od maturitního shonu při hledání fake news a hoaxů ve skupinkách a následné diskuzi. Líbilo se!

Autor: jkrecek, 2. 4. 2024

Jak jsme slibovali v článku o divadelních hrách Fronta a Houbaři, tak jsme učinili. Na YouTube jsou aktuálně nahrané záznamy obou her, konkrétně záznam první reprízy Fronty a Houbařů (obojí hráno 12. března 2024 pro čtvrté ročníky a 2. B), přičemž u Houbařů je na začátku použitá část záznamu z reprízy pro veřejnost (13. března 2024 od 17:00 odpoledne). 

Oba záznamy jsou neveřejné, nedostanete se k nim tedy přes vyhledávání, ale pouze přes odkazy níže. Fronta využívá hudbu, na kterou nemáme autorská práva, proto byla na YouTube ztišena (v čase 22:10 si pro lepší zážitek můžete pustit skladbu Je t'aime... moi non plus nazpívanou duem Serge Gainsbourg & Jane Birkin).