Květen 2019

Autor: demmertova, 21. 5. 2019

Letošní partnerská výměna byla domluvena rychle a uskutečnila se ve dnech 29. a 30. 4. 2019.
Studenti z Gymnasium und Realgymnasium Ettenreichgasse 10 přijeli za námi v pondělí a my jsme je přivítali před budovou Hlavního nádraží. Celá třída byla početná, takže spolu s našimi studenty vytvořili několik mezinárodních skupin, obdrželi instrukce k pracovním listům, a pak již mohli vyrazit do centra Brna a plnit úkoly. Komunikace v němčině byla pro naše studenty složitá, ale s problémy se poprali velmi dobře. Zajímavé bylo zjišťování informací o svém novém kamarádovi či kamarádce
z Vídně.

Autor: jkrecek, 17. 5. 2019

Předchozí články se nesly v duchu spolupráce mezi školami, ani tento nebude výjimkou. Tomáš Zmeškal zanechal takový dojem, že se hned dvě kolegyně pustily do rozsáhlých a dosti osobních reportáží. První je od Pavlíny Ježkové z Gymnázia Křenová:

Jestliže se předchozí autorské čtení Michala Ajvaze na Slovaňáku neslo v duchu míst (a měst), čtení Tomáše Zmeškala, které proběhlo v úterý 14. května na Klasickém a španělském gymnáziu v Bystrci je pro mě spojené s motivem času. (A taky se spící paní, padajícími kytkami a libozvučným školním zvonkem…)

Čas vol. 1

- „Ahoj Honzi, moc se omlouvám, ale ještě jsem ve škole, máme tady dnes akci, takže to do Bystrce na autorské čtení asi nestíhám :(“

Autor: holzbech, 14. 5. 2019

Fakulta technologická UTB ve Zlíně letos slaví půlstoletí! A nabídla středním školám 22 jedinečných workshopů na prvním vědeckém festivale ve Zlíně s názvem ZAŽIJ VĚDU. 

Byli jsme na vědeckém festivalu ve Zlíně. A jak se nám líbil?

Naše skupinka si vybrala tato témata přednášek: Super-chemie, Toxický svět, Molekulární gastronomie a Evoluce čokolády.

Na přednášce Super-chemie jsme se bavili o tom, co je to supramolekulární chemie a sledovali pokusy s beta cyklodextrinem. To bylo velmi zajímavé a pro mě asi nejzáživnější.

Autor: jkrecek, 3. 5. 2019

Článek o autorském čtení Milana Uhdeho byl trochu ctnost z nouze – bylo to napsané mnoha lidmi poněkud hekticky, ale výsledek byl vlastně dobrý. Natolik dobrý, že jsme se rozhodli tuto znouzectnost zopakovat. To máte jako v jazzu: když zahrajete špatný tón jednou, je to chyba. Ale když jej párkrát zopakujete, je to záměr, styl a získává to zcela nové a netušené obzory. Článek o autorském čtení Michala Ajvaze napsala Markéta Zachová, která čtení organizuje a na Klasickém a španělském gymnáziu v Bystrci učí český jazyk a literaturu a hudební výchovu.

Tak jsme tady s dalšími referencemi! Jste zvědavi na to, jak probíhalo druhé autorské čtení z projektu „Čtyři školy, čtyři spisovatelé“?