Říjen 2022

Autor: jkrecek, 21. 10. 2022

Kdybyste se 7. října před 14. hodinou dívali z oken Národního muzea, jistě by vás zaujal štrúdl unavených, ale spokojených postaviček spěchající kolem jezdecké sochy sv. Václava k hlavnímu nádraží. Z oken novorenesanční budovy muzea se zdají lidé na Václaváku malincí. Tento zástup trpaslíků ale nejsou hrdinové příběhu o Sněhurce – to se 4. A vrací ze své pražské anabáze. Ano, ta rozevlátá bytost, která je dobíhá, k nim patří. Není to Šmudla, je to Tóňa. Tradičně cosi zapomněla v hostelu a musela se pro to vrátit…

Zažili jsme mnohé. V pár řádcích to nelze vylíčit. Alespoň pár střihů pro přiblížení atmosféry.

Autor: ldalecka, 17. 10. 2022

Milí studenti, 
v pátek 18. listopadu zamíříte do kina Lucerna. A co zhlédnete? Nový český film POSLEDNÍ ZÁVOD režiséra Tomáše Hodana. Legendární příběh lyžařů Hanče a Vrbaty, který se odehrál na hřebenech mrazivých Krkonoš na počátku 20. století, se nesmazatelně zapsal do historie těchto hor a režisér T. Hodan nyní přichází s novými fakty. Pokud milujete příběhy plné napětí, máte se na co těšit.
Cena vstupného je 80 Kč. 
Vše ostatní se dozvíte od svých třídních profesorů. 

Sekce ČJL

Autor: ldalecka, 17. 10. 2022

Milí studenti, na konci září jsme přidali do Seznamu maturitní četby 5 dalších titulů. A jak jsme je vybírali? U některých jsme vyhověli vašim požadavkům, další četbu jsme vybrali na základě hodnocení literární kritiky i oblíbenosti u čtenářů.
Zde jsou:
II. Světová a česká literatura 19. století
G. Flaubert – Paní Bovaryová
III. Světová literatura 20. a 21. století
K. Ishigura – Neopouštěj mě
IV. Česká literatura 20. a 21. století
J. Skácel – Smuténka
A. Cima – Probudím se na Šibuji
P. Hůlová – Paměť mojí babičce
Všechny tituly jsou k dispozici ve školní knihovně a p. prof. Blažková vám je ráda zapůjčí. 

Autor: ldalecka, 14. 10. 2022

Jednoho čtvrtečního odpoledne jsme se vydali na procházku po městě a hledali jsme tzv. Kameny zmizelých. Prošli jsme čtvrtí Černá Pole a našli před několika domy mosazné destičky ve tvaru dlažební kostky se jmény těch, kteří žili ve svých domovech do doby, než přišla druhá světová válka a oni byli deportováni do koncentračních táborů. Většina z nich se již nevrátila. 
V Brně se pokládají tyto Kameny od roku 2001, v září 2022 bylo položeno dalších jedenáct kamenů. 
Tyto Kameny zmizelých, německy Stolpersteine (tedy kameny, o které člověk zakopne, obrazně pohledem, a přitom se skloní) začal pokládat v roce 1995 Gunter Demnig v Kolíně nad Rýnem a v Berlíně.

Autor: ldalecka, 12. 10. 2022

Je sama písní zapředenou v čase 
a my ji milujeme.
Ať zní!“ 
                                                  Jaroslav Seifert

Autor: holzbech, 11. 10. 2022

Tradiční poznávání přírody přímo v terénu se tentokrát uskutečnilo v novém termínu a na novém místě. Zázemí nám v posledním zářijovém týdnu poskytlo Středisko ekologické výchovy Kaprálův mlýn.

Lidé na mlýně jsou profesionálové každým coulem. A že svou práci dělají s láskou a nadšením je vidět od mlynáře, přes lektory až po paní kuchařky.

Autor: demmertova, 3. 10. 2022

Milé studentky, milí studenti,

další projekt s partnerskou školou Ferdinand Porsche Gymnasium ve Stuttgartu se bude konat v průběhu roku 2023, předběžně v květnu a červnu, na přesných termínech se budeme ještě domlouvat.

V prvním týdnu pojedeme my do Stuttgartu a v druhém přijedou naši už známí partneři k nám do Brna. Společně budeme poznávat obě města, podnikneme výlety, ukážeme si školy.

Projekt bude částečně financován Česko-německým fondem budoucnosti, studenti budou přispívat 4000 Kč za oba týdny. 

Ve Stuttgartu bývají studenti ubytováni v rodinách, proto i u nás uvítáme možnost ubytovat partnera u vás doma.

Pokud jste ze 2. nebo 3. ročníku a máte zájem, hlaste se v kabinetě 218.