Říjen 2021

Autor: jkrecek, 26. 10. 2021

…jen jestli to stihneme! Ale rádi bychom! A třeba se tento rok školy nezavřou! Poslední piškuntálii pod hlavičkou festivalu Den poezie jsme uspořádali v roce 2019. A pak to přestalo jít. Pak přestalo jít všechno. Jen plány, plány zůstaly. A teď snad přišel čas je realizovat. 

Pokud epidemiologická situace dovolí, v sobotu 20. listopadu 2021 se od 12:00 do 17:00 budou ve škole dít věci. V rámci festivalu Den poezie nás čeká série scénických čtení inspirovaných Božskou komedií pod názvem Dante a ti druzí.

Autor: kkucerova, 25. 10. 2021

Studenti naší školy byli úspěšní v městském kole soutěže ve stolním tenise!

Družstvo dívek ve složení Monika Leitnerová, Zuzana Žampachová a Šárka Mlečková nestačilo pouze na zkušené hráčky z OA Kotlářská a získalo pohár za druhé místo!

Družstvo chlapců ve složení Jakub Jílek, Lubomír Žaloudek, Max Kratochvíl a Martin Linger po druhém místě ve skupině uspělo v napínavém boji o třetí místo s domácími hráči z Čichnovy a získalo bronz!

Autor: kkucerova, 25. 10. 2021

Po delší době jsme dostali povolení uspořádat sportovní kurz se třeťákama.

A měli jsme štěstí! Počasí nám přálo, a tak jsme mohli zdolávat na kolech brody po cyklotrase Údolím Bílého potoka - VIDEO ZÁBĚRY STATEČNÝCH STUDENTŮ ZDE

Studenti byli výkonní, stateční, týmoví a trpěliví, i když se nám někdy podařilo sjet ze souřadnic původně naplánované trasy a servisáci z řad studentů ochotně pomáhali s technickými problémy a za to patří všem kurzovníkům velký dík od nás instruktorů!

Autor: ldalecka, 22. 10. 2021

Milí studenti, pokud bude příznivá epidemiologická situace, navštívíme společně kino Lucerna, a to v úterý 16. listopadu 2021. Cena vstupného je 80 Kč. Bližší informace
obdržíte týden před představením.
S. Cupáková

Autor: demmertova, 19. 10. 2021

Návštěva benediktinského kláštera v Rajhradě se stala pro studenty našeho gymnázia tak oblíbenou, že není třídy, která by si nenaplánovala alespoň jednu exkurzi. Pracovníci Památníku písemnictví na Moravě totiž nabízejí další a další zajímavé programy pro školy, zaměstnanci kláštera postupně opravují areál benediktinů, takže každá návštěva je obohacující. 

Proč potřetí? Pokud totiž pravidelně čtete naše webové stránky, víte, že za poslední měsíce přivítali v klášteře již tři třídy našeho gymnázia. 

Autor: ldalecka, 13. 10. 2021

Fiktivní dopisy významným spisovatelům a postavám z jejich děl píší studenti 3. B.


Anně Karenině

Autor: holzbech, 7. 10. 2021

V termínu od 1.–3. září 2021 jsme se zúčastnili projektové výuky pro žáky 2.–4. ročníků. Náš třídenní pobyt jsme strávili především ve středisku Rychta, nacházející se v obci Krásensko, v těsné blízkosti s chráněnou krajinou oblastí Moravský kras. Po příjezdu a ubytování jsme šli zkoumat místní krajinu v podobě studování lučních květin a hmyzu, měření kvality vody a lovení vodních tvorů v rybníku. Stejně jako minulý rok slavily největší úspěch tzv. broďáky. Večer nás čekala přednáška od pana Zajíčka o rybách včetně kulinářských receptů.

Autor: ldalecka, 7. 10. 2021

Máte lepší nápad, jak strávit poslední prosluněný zářijový den, než u vody? Ne každý si to může v pracovním týdnu dovolit. Ale my jsme v rámci seminářů PC2 a BC3 s přírodovědně nadšenými studenty spojili příjemné s užitečným a prožili den u řeky Svitavy ve společnosti odborníků z centra Přírodovědecké fakulty MU Recetox.

Centrum se zabývá výzkumem a výukou v oblasti managementu enviromentálních a zdravotních rizik souvisejících s chemickými látkami kolem nás. Jejich pole působnosti je po celém světě.

Autor: jkrecek, 5. 10. 2021

Což o to, chtěli jsme. Moc jsme chtěli. A vypadalo to nadějně. Jsme ale malá škola, a když jsme se rozhodli, že mohou jet jenom očkovaní, věděli jsme, že počty budou těsné. A bohužel to nedopadlo. Elgartka na podzim do Anglie nepojede.

Přestože podmínkou bylo plné očkování, počet studentů lavíroval mezi 40 a 45 zájemci, což by na naplnění autobusu stačilo. Po posledních informacích se ale někteří odhlásili, po závěrečném termínu na odevzdání přihlášek jsme zjistili, že někteří se sice přihlásili, ale jaksi nám opomněli oznámit, že si to rozmysleli, až jsme se dostali k počtu mezi 30 a 35 zájemci. To už na autobus není. Respektive: stále by to šlo, ale stálo by to výrazně víc peněz.

Autor: jkrecek, 4. 10. 2021

Divadlo? Divadlo! Druhým lákadlem letošní elgarťácké divadelní sezóny je představení Idomeneus, které hrají ve čtvrtek 14. října od 19:00 v Redutě, pro studenty za 130 Kč. 

Přebíráme anotaci ze stránek Národního divadla Brno:

Autor: jkrecek, 4. 10. 2021

Já vím, že se teď moc nikam nemohlo. To ale mnohým nezabránilo, aby se někam nevydali! Pojďte se o své zkušenosti podělit! Byli jste někde, kde to bylo zajímavé a kam by se měli podívat i ostatní? Dělali jste něco, co může další inspirovat k tomu, aby to dělali také? Byli jste v místech, kam se mnozí z nás v životě nedostanou – a proto by o těchto místech měli vědět?