Nesmazáno – přispějte na sborník studentských textů

Napsal uživatel jkrecek dne Po, 08. 04. 2019 – 14:29
Obálka sborníku

Je to jednoduché: potřebujeme peníze. Vymysleli jsme si v semináři tvůrčího psaní sborník s názvem Nesmazáno, vytvořili kvůli tomu sérii autorských čtení, napsali, vybrali a dali dohromady texty, sehnali ty správné lidi, kteří knihu doplní fotkami a kresbami, domluvili se se Střední školou grafickou, že tamější studenti udělají sazbu a posléze vytvoří i knihu… a prakticky zbývá jediné. Tohle všechno zaplatit.

Řekli jsme si, že když už jsme se do sborníku tak intenzivně pustili, zkusíme si na něj také sami vydělat. Škola ostatně nemá peněz nazbyt, a když nám něco zůstane, můžeme jí to věnovat a financovat z toho další literární aktivity. I když – vydělat. Spíš možná poprosit veškeré možné sympatizanty a movité i méně movité přátele, aby přispěli. Vše podstatné naleznete na stránce https://www.hithit.com/cs/project/4775/nesmazano-kniha-pro-elgartku (ale níže je to zopakováno, kdyby se vám nechtělo klikat).

Každá kampaň na Hithitu by měla obsahovat video. Také jsme jedno natočili. Pustit si ho můžete zde:

O projektu
Hithit.com je webová stránka, která umožňuje takzvaný crowdfunding (do češtiny bývá překládáno jako davové financování). Princip je jednoduchý. Kdokoliv se může rozhodnout, že spustí libovolný projekt. Projekt popíše, ukáže, v jaké je daná věc fázi a na co jsou peníze potřeba. Pak vše vyhlásí do světa – a když se najdou zájemci, kteří projekt podpoří kýženou finanční částkou, je možné projekt realizovat. Takovým bonusem navíc jsou takzvané odměny. Organizátor projektu ukáže, do čeho můžete investovat. V našem případě si tedy například můžete sborník předobjednat. Navíc se nemusíte o svůj vklad bát: pokud se na projekt požadovaná částka nevybere, všechny peníze se investorům vracejí.

O sborníku
Sborník bude obsahovat texty jedenácti studentů. Je to různorodá směsice – poezie, básně v próze, povídky, úryvek z delší prózy, dokonce jedno drama. Dále příspěvky pěti hostů, kteří přišli na husovické gymnázium v rámci autorských čtení. Najdete tedy zatím nepublikovanou povídku Dory Kaprálové, text Arnošta Goldflama, první kapitolu románu, který píše Michal Přibáň, dvě dříve publikované a dvě rukopisné básně Víta Slívy a dvě povídky Martina Reinera (jedna ze sbírky Jeden z milionu, druhá publikovaná jen časopisecky). Obrazový doprovod obstarají fotografie Anny Ratajové, která na našem gymnáziu maturovala v roce 2017. Série fotografií vznikla experimentálně přímo v prostorách gymnázia, ale černobílé fotografie na pomezí konkrétního a abstraktního školu vůbec nepřipomínají – i když znalci si přijdou na své. Poslední přispěvatelkou je studentka 2. ročníku Kristina Odehnalová, která nakreslila portréty hostů.

Pořadí a jednotlivé příspěvky:

Dora Kaprálová – Ostrov ohraničeného vidění (vyjde v připravované sbírce povídek)
Marie Lásková, 4. A – poezie
Martin Gaideczka, 3. B – Strom (drama o jednom obrazu a epilogu)
Arnošt Goldflam – Aneanekdota (vyšlo v povídkové sbírce Podivné historky ze života, 2018 – zde mírně upraveno)
Martin Mlečka, 1. C – Jaderná šalina (humoristická povídka o budoucnosti brněnské MHD)
Bára Šarafínová, 4. A – písňové texty
Michal Přibáň – Teď – anebo jindy (první kapitola z připravovaného románu)
Hynek Podlipný, 4. C – básně a povídka-fejeton Poslední chlebíček
Barbora Šíblová, 4. A – Křtiny (povídka o lásce a jiných věcech)
Vít Slíva – dvě básně z připravované sbírky, dvě básně již dříve vydané
Eliška Bartošová, 2. B – básně v próze
Anna Vančatová, 2. B – Barman (povídka o barmanovi a tajemném návštěvníku baru)
Eliška Kaňová, 4. B – Schody do nebe (povídka o tom, co všechno může změnit lidský život)
Martin Reiner – Anděl (povídka ze sbírky Jeden z milionu, která zazněla i na autorském čtení na naší škole),
                      – Ztracená perspektiva (povídka, která vyšla pouze časopisecky, knižně vyjde poprvé)
Aneta Luňáková – Zmiz (úryvek z delší prózy o životě z pohledu malé holčičky)
Carolina Hladíková – poezie

Toto je jedna z fotografií, které budou v knize použity:

Fotografie ze sborníku

Portrét Arnošta Goldflama od Kristiny Odehnalové:

Portrét Arnošta Goldflama

A jak je ve videu řečeno: Budeme rádi, když nám přispějete, ale ještě raději budeme, když si pak sborník přečtete a udělá vám radost.

Typ článku