Květen 2023

Autor: kkucerova, 30. 5. 2023

V životě jsou situace, kdy nejde vše podle plánu.

Druháci z Elgartky jezdí tradičně v jarním období do ZOO Lešná, aby zde doplnili a prakticky ověřili své znalosti ze zoologie. Letos nám ale termín ve Zlíně z objektivních důvodů nevyšel. A tak mohl být zrealizován nápad profesora Lukáše Wolfa, zajet pro změnu do ZOO Hodonín. Velikostí malá, leč duchem a posláním rozměrná. Exkurze dostala navíc biologicko- kulturní rozměr, neboť byla obohacena o návštěvu Slovanského hradiště.

Katka Kučerová z 2. B k tomuto dni napsala:

Autor: skuzilkova, 27. 5. 2023

Probouzející se květnová příroda jen povzbudila naše cestovatelské touhy a s výběrem studentů jsme se vydali do vzdáleného Stuttgartu. Po vřelém přijetí a ubytování v rodinách nás čekal program plný poznání i zábavy. 

První den jsme navštívili naši partnerskou školu Ferdinand Porsche Gymnasium, kde jsme si vyrobili originální tašky se znaky Brna i Stuttgartu. Milá vzpomínka. Po obědě jsme se nechali ohromit impozantní synagogou i poznáním, které judaismus skýtá.

 

Autor: kkucerova, 17. 5. 2023

Snad každý z přihlášených účastníků na výběrový sportovní kurz Vltava 2023 sledoval před odjezdem předpověď počasí a tak trochu se modlil, ať se tentokrát opravdu nevyplní. A jelikož odvážným a hlavně připraveným štěstí přeje, tak jsme zmokli pouze dva ze čtyř dnů a teploty se zvedly o celé dva stupně ze 13 na 15.

Autor: jvesela, 9. 5. 2023

Vážení a milí přátelé,

ve středu 10. května se uskuteční již 27. ročník celonárodní sbírky Český den proti rakovině. Do sbírky se tradičně zapojí též naše škola, tentokrát prostřednictvím třídy 2. C. Před osmou hodinou ranní si budete moci u studentů této třídy předtím, než vyrazí do centra našeho velkoměsta, zakoupit žlutý kvítek měsíčku lékařského. Příspěvek za kytičku zůstává stejný, a to 20 Kč. Přispět však můžete i částkou vyšší. Výtěžek letošní sbírky půjde na nádorová onemocnění průdušek a plic.

Všem dárcům děkujeme,

Jana Veselá

 

Autor: kkucerova, 2. 5. 2023

Jaká se vám zdá příroda ve městech? Staňte se součástí celosvětového soutěžního projektu City Nature Challenge a přispějte k poznání přírody v Brně, poznejte brněnskou džungli. Tak zní výzva celosvětového soutěžního projektu, ve kterém města soupeří o co největší počet pozorování živé přírody na svém území.

Autor: kkucerova, 2. 5. 2023

Když se studentů zeptám, kterou část biologie mají nejméně rádi, dostanu obvyklou odpověď. "Šutrologii". Já vím, našly by se výjimky. Třeba Dan ze 3. B  geologii miluje. A taky paní doktorka Pavla Hršelová z Moravského zemského muzea. S tou jsme mohli její nadšení pro minerály a horniny sdílet v rámci dubnových biologických cvičení pro 1. ročníky. Uvědomili jsme si, jak bychom byli bez této neživé přírody nemožní a jaké výdobytky každodenního života bychom museli postrádat. Včetně mobilu. Jestlipak víte, proč? 

Mgr. Dagmar Muzikářová