RECETOX

Napsal uživatel holzbech dne Po, 11. 11. 2019 – 17:37
Studenti v laboratoři

Za dvě hodiny se toho dá stihnout hodně. Tak třeba dojet autem z Brna do Benešova, trochu se vyspat, pořádně se najíst, zasportovat si nebo zajít do Recetoxu na Přírodovědecké fakultě a absolvovat přednášku, prohlídku laboratoří a ještě si nechat stanovit množství rtuti ve vlasech.

Máme to čerstvě za sebou, my z PC2.

Na přednášce Limity Země, jsme se dozvěděli o konceptu "planetárních mezí", ve kterém byla u devíti oblastí zemského systému určena "nepřekročitelná" hranice, ze kterou by se v zájmu udržitelného života na Zemi lidstvo nemělo dostat. Už jsme bohužel za ní.

Dva naši dobrovolníci si z temene hlavy nechaly odstřihnout vlasy, aby se díky hmotnostnímu spektrometru dozvěděli, zda je toxické rtuti v jejich tělech již příliš, nebo to ještě jde. Vzhledem k tomu, že příliš neholdují rybám, jsme si mohli oddechnout.

Závěrečná prohlídka laboratoří, ve kterých se to jen hemžilo řasami, sinicemi, rybími plůdky a pakomářími larvami, nás jen utvrdila v dojmu, že jsme na skutečně sofistikovaném pracovišti a že zde nejsme naposledy. 

Laboratoř

 

Typ článku