Zažij vědu

Napsal uživatel holzbech dne Út, 14. 05. 2019 – 17:23
Student v laboratoři

Fakulta technologická UTB ve Zlíně letos slaví půlstoletí! A nabídla středním školám 22 jedinečných workshopů na prvním vědeckém festivale ve Zlíně s názvem ZAŽIJ VĚDU. 

Byli jsme na vědeckém festivalu ve Zlíně. A jak se nám líbil?

Naše skupinka si vybrala tato témata přednášek: Super-chemie, Toxický svět, Molekulární gastronomie a Evoluce čokolády.

Na přednášce Super-chemie jsme se bavili o tom, co je to supramolekulární chemie a sledovali pokusy s beta cyklodextrinem. To bylo velmi zajímavé a pro mě asi nejzáživnější.

Další přednáška, toxický svět, byla o bakteriích. Zjistila jsem, že živé bakterie vydávají světlo - toho se využívá při zjišťování toxicity různých látek. Čím více bakterií daná látka zabije, tím méně bude výsledný roztok vydávat světlo. Jinými slovy - čím více je toxičtější, tím méně ,,svítí".

Přednáška o molekulární gastronomii byla také velmi zajímavá a přínosná. Zjistili jsme, jak se dá připravit pokrm z netradičních ingrediencí chemickou cestou. Například jsme si sami vytvořili pina-coladový a mátový kaviár pomocí chemických sloučenin. Na závěr jsme ochutnávali spoustu vzorků jídel netradičně připravených a s rovnávali je s běžnými pokrmy. Nejvíce mě zaujala želatinová podoba jablečného štrůdlu. Podle chuti jsem nepoznala žádný rozdíl.

Na poslední přednášce jsme prošli, jak už název napovídá, celým procesem výroby čokolády. Nakonec jsme dostali balíček, kde byly k ochutnání všechny tři druhy čokololády a jeden nový, který se brzy začne prodávat.

Musím říci, že přednášky byly velmi vydařené, tématika byla srozumitelně vysvětlená a zábavně přednesená a byla také doplněna názornými ilustracemi a zajímavými pokusy. Bylo vidět, že přednášející tématu svého přednesu rozumí do nejmenších detailů, ale hlavně také, že je toto téma velmi baví. Všechny přednášky jsem ,,hltala plnými doušky" a z každé jsem si něco zajímavého odnesla - ať už hmotný suvenýr, zkušenost, nové znalosti nebo úsměv na tváři.

Barbora V. Stávková

 Fotografie zde.

Typ článku