Listopad 2022

Autor: ldalecka, 30. 11. 2022

V pondělí 5.9. odjeli naši noví prváci na třídenní adaptační kurz, který se uskutečnil v areálu RS Meziříčko. 
Mezi pečlivé přípravy na pořádání adapťáku patří hlavně přípravně-školící peerkurz, na kterém vždy probereme náplň kurzu a rozebereme si úskalí jednotlivých aktivit. Ovšem nelze se připravit na všechny možnosti, vždy je nutná nějaká improvizace.

Autor: demmertova, 28. 11. 2022

Kdy se bude konat?

Již příští čtvrtek 1. prosince 2022.  

Co na vás čeká? 

Rozmanité jazykové úkoly a originální téma slohové práce.

Kam můžete postoupit?

Autor: ldalecka, 25. 11. 2022

V úterý 15. 11. navštívila 3. B Moravskou galerii. Zkušený lektor provedl studenty stálou výstavou ve druhém patře Pražákova paláce, vysvětlil rozdíly mezi expresionismem, kubismem, symbolismem a surrealismem, ukázal typické rysy těchto směrů na konkrétních obrazech, poukázal na naše významné malíře – Josefa Čapka, Emila Fillu, Antonína Procházku, Jana Zrzavého. 
Teorie s praxí se pak spojila ve workshopu, kdy měli studenti namalovat portrét svého spolužáka.

Autor: kkucerova, 25. 11. 2022
Sbíráte rádi kameny či zkameněliny? Zajímáte se o svět okolo sebe a o jeho vznik? Dokážete vidět v sopečné činnosti a v dalších procesech utvářejících krajinu báječné dobrodružství?
Autor: ldalecka, 8. 11. 2022

12. října 2022 proběhla na naší škole celostátní soutěž Přírodovědný klokan. Pořadatelem soutěže je Přírodovědná fakulta Univerzity Palackého v Olomouci. Soutěžní kategorie pro střední školy je jedna  (JUNIOR) a je určena pro 1. a 2. ročníky. Do soutěže se přihlásilo celkem  41 studentů ze šesti tříd a výsledky jsou uvedeny v následujících tabulkách. Celostátní výsledky soutěže zatím nejsou  zveřejněny.
Vítězům blahopřejeme a všem děkujeme za účast. 

Autor: mslovackova, 7. 11. 2022

V říjnu se uskutečnilo několik středoškolských sportovních soutěží. Naši studenti se zúčastnili okresního kola ve stolním tenise, studentky reprezentovaly školu rovněž ve stolním tenise a v basketbalu.

Družstvo hochů ve stolním tenise nepostoupilo v okresním kole z těžké základní skupiny, ve které narazilo i na pozdější vítěze.

Podobně se vedlo i dívkám v basketbalu, kde sehrály pěkné zápasy, ale nestačily na nejlepší družstva. 

Nejlépe se dařilo stolním tenistkám, které vybojovaly v okresním kole třetí místo. Gratulujeme!

Autor: demmertova, 7. 11. 2022

Ve čtvrtek 3. listopadu jsme se vypravili se studenty Německé konverzace 2. a 3. ročníku na filmy, které  se promítaly v rámci festivalu německých filmů v kině Art.  

Druháci viděli film Girl gang a jak se zdálo, zaujal je natolik, že při návratu do vyučování  horlivě diskutovali o tématu. 

Druhý film Nico s námětem rasismu nebyl rozhodně zábavný, nicméně poukázal na  problematická místa v německé společnosti. 

Autor: kkucerova, 3. 11. 2022

Život není fér! aneb jak se organismy vyrovnávají s abiotickým zlem prostředí, je téma aktuálního 57. ročníku biologické olympiády 2022 / 2023. 

Přípravný text pro kategorie A a B (“brožurka”) naleznete v elektronické podobě zde: https://drive.google.com/file/d/1ltc3OhBT7kWheI6H0Cxb8mWsKJxyWJNJ/view?usp=sharing

Pro zájemce budou k dispozici i brožurky v tištěné podobě, informace u vyučujících biologie.

Školní kolo biologické olympiády se uskuteční v únoru 2023, o přesném termínu budete informováni.

Autor: jkrecek, 31. 10. 2022

Z těch dobrých věcí miluji oheň,“ píše Jan Skácel v básni, která rámuje téma letošního festivalu Den poezie. A vy, kteří víte, jak to v listopadu na Elgartce chodí, už se začínáte děsit: budou ohňostroje v chemii? Chtějí zapálit školu? Plánují nechat návštěvníky chodit po žhavém uhlí? A my na to odpovídáme: přijďte a nechte se překvapit!

Letošní Den poezie nese název Historky z Elgartky a bude v sobě obsahovat něco z toho, co znáte z minulých let. Zase budou studenti v kostýmech, zase bude podivné divadlo nebo výstava nebo co to vlastně je, zase budou vtipné i drsné momenty, které vás utvrdí v tom, že jste nepřišli nadarmo. Tentokrát ovšem vyjdeme i mimo zdi budovy a podíváme se, co nám mohou nabídnout Husovice.