Září 2022

Autor: mslovackova, 30. 9. 2022

V září se třídy 3.A a 3.C  zúčastnili sportovního kurzu v Pasohlávkách.

Hlavní skupina vyrazila v neděli na kole od budovy gymnázia, v průběhu etapy čelila dvěma poměrně silným průtržím mračen, ale statečně dorazila do kempu Laguna. 

Pondělní výlet pro cyklisty i pěší vedl do Mikulova, počasí nám přálo, užili jsme si sportu i kulturně poznávací činnosti. V úterý cyklisté vyrazili směr Hustopeče, pěší skupina se vydala poznávat okolí Novomlýnských nádrží, jejich historii a okolní přírodu.

Středeční pěší výlet do Iváně byl spojen s poznáním, vztahujícím se k regionu pěstování vína. Dozvěděli jsme se něco o procesech sklízení i výroby. 

Autor: jkrecek, 15. 9. 2022

V roce 2018 se v předvečer oslav 100. výročí založení školy uskutečnila série autorských čtení na Gymnáziu Elgartova. V roce 2019 se k Elgartce přidala další brněnská gymnázia, uspořádali jsme čtení pod výmluvným názvem Čtyři školy, čtyři spisovatelé. V roce 2020 jsme chtěli přidat neméně výmluvný projekt Čtyři školy, čtyři spisovatelky… a přišel covid. Dnes, o dva roky později, nás těší, že můžeme na předchozí autorská čtení navázat.

Autor: ldalecka, 14. 9. 2022

O digitální gramotnosti žáků se dnes hodně píše a mluví, zejména v souvislosti s revizemi Rámcového vzdělávacího programu. Výuka fyziky na gymnáziu nabízí mnohé využití technologií, ať už se jedná o pouštění videí z YouTube, na nichž můžeme zhlédnout fyzikální pokusy, které bychom sami nedokázali zrealizovat, či třeba o využívání mobilních aplikací, které umí změřit decibely, ukázat frekvenční analýzu zvuku a mnoho dalšího.

Autor: demmertova, 13. 9. 2022

Náš projekt nazvaný Do hlubin dějin umění začal setkáním v Brně ve dnech 30. 5. – 3. 6. 2022. Přijeli k nám žáci z Gymnázia Ferdinanda Porsche ze Stuttgartu a čekal nás pestrý společný program.

Ukázali jsme jim školu, zažili zajímavý workshop s naším učitelem výtvarné výchovy Romanem Pláškem, zavítali jsme do několika galerií, Brno jsme si prohlédli z věže Staré radnice.

V zahradě vily Löw – Beer jsme malovali akvarely, prošli jsme se zahradou vily Tugendhat. Na Špilberku jsme viděli rozsáhlou výstavu a společně se vyfotili.

Autor: jkrecek, 9. 9. 2022

Všechny tvořivé psavce a dramatické persony zveme v pondělí 12. září ve 14:05 do školního klubu, kde začne kroužek tvůrčího psaní a dramaťák. Letos máme v plánu mnohé (tvůrčí psaní začne říjnovou sérií autorských čtení, o které zde již brzy napíšeme, dramaťák se představí v listopadové „audiowalk“ v rámci festivalu Den poezie). Těšíme se na všechny zájemce!

Více informací: Jan Křeček, kabinet ANJ

Autor: ldalecka, 9. 9. 2022

Naše škola je zapojena do programu Doučování žáků škol – Realizace investice 3.2.3 Národního plánu obnovy.

Investice reaguje na potřebu podpory vzdělávání žáků ohrožených školním neúspěchem v reakci na nemožnost realizace prezenční výuky ve školách během pandemie covid-19.

Autor: holzbech, 6. 9. 2022
Co pro středoškoláky nabízí Ústav chemie Přírodovědecké fakulty MU ?

 

Autor: holzbech, 5. 9. 2022

Další příležitost pro studenty se zájmem o chemii:

7. ročník semináře Cesta do hlubin studia chemie pořádaného Sekcí chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Ve dnech 26.10. - 27.10.2022 (středa a čtvrtek).

Jednotlivé katedry chemické sekce připravily program pro středoškolské pedagogy a jejich žáky. Nabídka platí především pro studenty 4. ročníku (případně třetího) a pro maximálně dva žáky dané školy. Program a pozvánku jsem vám poslala do školního emailu.

Kapacita je maximálně 75 učitelů a 75 studentů. Přihlásit vás musí vyučující.

Program, ubytování a strava jsou zdarma.

Autor: demmertova, 2. 9. 2022

Náš projekt nazvaný Do hlubin dějin umění začal setkáním v Brně  ve dnech 30. 5. – 3. 6. 2022. Přijeli k nám žáci z Gymnázia Ferdinanda Porsche ze Stuttgartu a čekal nás pestrý společný program. 

Ukázali jsme jim školu, zažili zajímavý workshop s naším učitelem výtvarné výchovy Romanem Pláškem, zavítali jsme do několika galerií, Brno jsme si prohlédli z věže Staré radnice. V zahradě vily Löw – Beer jsme malovali akvarely, prošli jsme se zahradou vily Tugendhat. Na Špilberku jsme viděli rozsáhlou výstavu a společně se vyfotili.

Pan Robert Kudělka z Odboru zahraničních vztahů z brněnského magistrátu nás provedl třemi zajímavými sály v prostorách Nové radnice.

Autor: holzbech, 1. 9. 2022

V pátek 11. listopadu 2022 proběhne Chemie na ČVUT – seminář pro učitele i studenty.

Vedle zajímavých přednášek představujících využití chemie v různých oborech opět díky prezenční podobě nabídne také laboratorní cvičení v laboratořích hned několika zapojených fakult.

Program zajišťuje vedle Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské také Fakulta elektrotechnická, Fakulta Stavební a Kloknerův ústav. Akci spolu s ČVUT pořádá Vzdělávací institut Letec.