Únor 2024

Autor: skuzilkova, 21. 2. 2024

Ve středu 21.2.2024 se uskutečnila již tradiční soutěž v konverzaci v německém jazyce. Zúčastnili se žáci 2. a 3. ročníků, aby prokázali svou znalost němčiny. Úkolem nebylo jen hovořit k předem známým tématům, ale i rozebrat text, popř. popsat a porovnat obrázky. Všichni účastníci prošli soutěží se ctí, zvítězit mohou ale jen tři nejlepší. 

Autor: jkrecek, 18. 2. 2024

Sedm statečných se v úterý 30. ledna 2024 sešlo v učebně 219, aby se utkali v recitátorském klání. Vše z pozic nekompromisních porotců sledovali Soňa Cupáková a Jan Křeček, roli nadšeného publika si „střihla“ část třídy 2. B. Přestože soutěžících nebylo mnoho, zastoupeny byly všechny ročníky. A začali jsme s benjamínky.

Autor: jkrecek, 16. 2. 2024

Všechny srdečně zveme na cestovatelskou konference Cestou necestou. Vstup je zcela volný a dobrovolný, kdykoliv můžete přijít, kdykoliv můžete odejít. Ale odejít by byla škoda, když máme tak nabitý program! Kam se letos vydáme, to je zřejmé z plakátu. Krátké ochutnávkové anotace přikládáme zde:

4. A bude pomalu maturovat, ale cestování člověka naučí mnohé. Možná i proto se skupinka studentek a studentů rozhodla, že Severní Makedonie je zásadní cílová destinace, kterou je třeba navštívit. A jak řekli, tak udělali.  O českými cestovateli zatím nepříliš objevené zemi s fascinující historií a úchvatnými horami poreferují Barbora Tobešová a Jitka Homolová.

Autor: jkrecek, 11. 2. 2024

Dva ročníky v letech 2018 a 2019, pak dvouletá pauza a loni dohánění restů, když jsme vše zorganizovali na podzim i na jaře. V tomto školním roce tedy proběhne série autorských čtení na brněnských gymnáziích již popáté. Vždy se snažíme vymyslet nějaké zastřešující téma, spojující prvek, který určí klíč pro výběr hostů. Letos je jím poezie. Pokusíme se prozkoumat různé podoby poezie u dvou debutujících autorek, dvou zavedených autorů nebo u slam poetry. Celou sérii završíme sice prozaicky, ale zase dvojjazyčně. Co nás čeká, o tom se dočtete níže… nebo rovnou přijďte v dané dny v 17:00 na Gymnázium Elgartova, Gymnázium Křenová nebo Gymnázium Brno-Bystrc.

Autor: jkrecek, 4. 2. 2024

Časy covidu jsou (snad!) zdárně za námi, může se volně cestovat a mnozí toho využíváme. Pojďme si zase po roce připomenout, že jsme jen o něco méně zcestovalí než třeba Ladislav ZiburaGinger Thunder aka Jahu Řezníčková nebo Holka s bucket listem alias Lucie Kutrová.

Autor: jkrecek, 3. 2. 2024

Načase je projekt, organizovaný skupinou mladých studentů z našeho gymnázia, kteří se shodli, že jim některá témata v běžném vyučování chybí. Hlavní myšlenkou tohoto projektu je ukázat, že i mladé generaci záleží na vzdělání a má zájem řešit různá důležitá témata, jako jsou dezinformace, klimatická změna, duševní zdraví nebo třeba genderová nerovnost. Proto jsme zorganizovali pět zajímavých přednášek na tato témata. Přednášky se konaly v podzimních měsících roku 2023  v kině Sibiř nedaleko našeho gymnázia.