Říjen 2023

Autor: holzbech, 31. 10. 2023

Zábava, technologie a náskok ve škole!

Chtěl by sis pohrát se skalpelem nebo odhalit důvody velkých katastrof? Zkusit ovládat metody pro izolaci DNA, anebo software pro modelování chemických reakcí ve 3D? Zajímaly by tě základy robotiky či výroby GMO? Že se k těmhle věcem ve škole nedostaneš? 

Přijď na T-exkurzi! 

Ochutnej vysokoškolské studium, navštiv s námi univerzitní laboratoře a zjisti více o oboru, který budeš chtít třeba v budoucnu studovat. Nabízíme témata jako jsou veterinární medicína, mikrobiologie, počítačová chemie, bioinformatika, matematika, astronomie, molekulární biotechnologie, genetika. Aktuální nabídku naleznete na naší webové stránce.

Autor: kkucerova, 31. 10. 2023

Ve dnech 18. - 20. října 2023 žáci třetích ročníků zažili dobrodružnou akci. Jednalo se o kurz první pomoci, který byl krásně připraven pro každou třídu na jeden den.

Autor: ldalecka, 25. 10. 2023

Dne 4. září nastal pro naše nové prváky první školní den na Elgartce a jak jinak započít studium než pořádným adapťákem! Ale pozor, naše adaptační kurzy organizují „peeři”, skupina studentů, která pořádá pro spolužáky různé akce a adapťák patří mezi ty nejdůležitější. Všichni jsme byli pečlivě proškoleni na Peerkurzu 2023, kde jsme mj. kurz připravovali.  Se sestaveným týmem peerů a autobusy plných prváků jsme ráno vyrazili do Meziříčka.

Autor: ldalecka, 25. 10. 2023

Návštěvu zlaté Prahy jsme v rámci hodin literatury sice společně absolvovali již v loňském školním roce, avšak držíce se dobře známého českého přísloví jsme výpravu do „nejdrahocennějšího kamene v koruně měst“ dle slov spisovatele J. W. Goetheho absolvovali pro velký úspěch i podruhé. A soudě dle emocí, které ve třídě panovaly při odjezdu zpět domů, nelitujeme.

Autor: ldalecka, 20. 10. 2023

Přihlásit se můžete na adrese j.snaiderova@gymelg.cz.

Letáček v pdf

Autor: ldalecka, 19. 10. 2023

Ve středu 11. října 2023 se konal další ročník soutěže Přírodovědný klokan. Letos se přihlásilo 32 studentů a ti pak řešili úlohy jen v kategorii JUNIOR (pro 1. a 2. ročník), pro 3. a 4. ročník se totiž soutěž nepořádá.
Průměrný počet dosažených bodů v obou kategoriích byl výrazně větší než v minulých
letech a nejlepší řešitelé získali poměrně vysoký počet bodů, výsledky určitě obstojí v celostátním srovnání, které bývá zveřejněno později.
Děkujeme všem, kteří se zúčastnili, a gratulujeme vítězům.

Lumír Svoboda

KATEGORIE JUNIOR  

Celkový počet řešitelů: 32 

Průměrný počet bodů: 55,44

Autor: holzbech, 18. 10. 2023

Školní část chemické olympiády má několik částí:

 a) studijní (teoretická) část – studenti ji vypracovávají doma s případnou pomocí odborné literatury.

b) laboratorní (praktická) část – provádí se ve škole.

c) kontrolní test školního kola – studenti píší ve škole.

Harmonogram 60. ročníku je TADY.

Termíny školních kol upřesníme - nekonalo se pro nezájem studentů

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Autor: holzbech, 18. 10. 2023

Svátek sv. Václava jíž tradičně „slavíme“ na Kaprálově mlýně.

Já, kolegyně Petra Hb. a 30 (tentokrát 31) studentů, kteří chtějí poznávat přírodu, Moravský kras a zajímat se o enviromentální témata.

Letos jsme si pobyt zpestřili chemií v praxi a vyráběli balzám na rty s citrusovou vůní a repelentní svíčku. Nádherné „obrazy“ v podobě kyanotypie pak pomohlo vyčarovat slunce.

Autor: jkrecek, 11. 10. 2023

Víte, kdy mají učitelé největší radost? Když studenti přijdou s vlastní aktivitou, s vlastními nápady a projekty. A když je dotáhnou do konce.

Přesně to se právě děje. Studentské sdružení Načase oslovilo odborníky z různých oblastí, konkrétně z oblastí, na které ve škole jaksi nezbývá čas. A přitom jde o oblasti důležité – finanční gramotnost, klimatická změna, duševní hygiena…

Přednášky jsou zdarma a probíhají v kině Sibiř na Dukelské (u zastávky Náměstí Republiky), viz přiložený plakát. Zváni jsou všichni, všechny akce jsou určeny studentům i veřejnosti. Těšíme se na viděnou!

Autor: ldalecka, 10. 10. 2023

Listopadové dny znamenají návraty do filmových sálů, před promítací plátna nebo alespoň do učeben s dataprojektorem.
A na co se tedy můžeme těšit?

Pro studenty a absolventy gymnázia bude připravena oblíbená Filmová noc v budově školy a filmové představení Muž, který stál v cestě, opět v kině Lucerna. Zatímco před Vánocemi vybírají filmové představení vyučující anglického jazyka, v listopadu mají právo výběru vyučující Sekce ČJL, a tak se můžeme seznámit i s novými českými filmy. Většinou se jedná o snímky s historickou tematikou, připomeňme již zhlédnuté filmy Ve stínu, Milada nebo Hořící keř.

Autor: ldalecka, 9. 10. 2023

Tradiční kulturně – literární exkurze do Prahy se vydařila. Viděli jsme toho moc, ušli jsme 30 kilometrů ve třech dnech a počasí nám přálo. Takto by se dal popsat ve zkratce poslední společný výlet 4. B před maturitou.  
Co jsme tedy všechno dělali?
Ubytovali jsme se naproti Faustova domu u Karlova náměstí a vyrazili na prohlídku města. První den jsme se prošli Starým Městem, u Staroměstského orloje jsme byli v pravé poledne, prošli jsme Václavským náměstím a v Národním muzeu jsme obdivovali nekonečné sbírky i monumentální budovu.
Večer jsme strávili na představení Revizor v Divadle na Vinohradech.

Autor: ltruksova, 1. 10. 2023

V úterý 26. 9. 2023 se konal Evropský den jazyků.

Studenti 3. A a 3. B se rozhodli, že si tento den zpestří.

Uspořádali si ochutnávku celosvětové gastronomie. Spousta z nich si s přípravou dala opravdu hodně práce.  Jak se říká "Bez práce nejsou koláče." Mnozí sami napekli koláč, cookies, připravili si palačinky, netradiční čaje, šťávu z hroznů z vlastní vinice, uvařili pravou brazilskou kávu atd. Ochutnali jsme i hotové produkty jako kabanos nebo chilli lízátka z Mexika, bambusové výhonky nebo čokoládu. Při ochutnávce sklidili pochvaly a obdiv od svých spolužáků.