Březen 2023

Autor: jkrecek, 31. 3. 2023

V úterý 4. dubna budou studenti čtvrtých ročníků psát maturitní slohové práce. Na to je třeba klid, a proto půjdou všechny ostatní třídy do divadla Husa na provázku. Od 10:00 tam budou jen pro Elgartku hrát představení Chazarský slovník.

Inscenace vychází ze stejnojmenné knihy srbského postmoderního autora Milorada Paviće, mimochodem několikrát nominovaného na Nobelovu cenu za literaturu (i když ji nikdy nezískal, podobně jako třeba Karel Čapek, Bohumil Hrabal nebo Milan Kundera). A protože je to v Huse na provázku, a navíc to režíroval Jan Mikulášek, bude to nejspíše expresivní, vizuálně výrazné, herecky skvělé – a možná myšlenkově náročnější. 

Anotace praví následující:

Autor: mslovackova, 30. 3. 2023

Studenti 1. C si  skvěle poradili se zeměpisným projektem, zaměřeným na místní proudění vzduchu. Vytvořili nápadité modely různých typů větru, od monzunů, přes pasáty, brízu, bóru atd. 

Každá skupina potom na svém modelu vysvětlila spolužákům, na jakém principu daný druh větru

funguje.

Autor: kkucerova, 18. 3. 2023

Umíte si představit, jak velké je srdíčko půlkilového miminka?

Jako vlašský ořech.

Umíte si představit, že lze takový orgán operovat a zajistit tak nedonošenému člověku plnohodnotný život?

Toto není sci-fi. Není to ani běžná rutina lékařů z Kardiochirurgie a transplantační chirurgie Nemocnice u sv. Anny, ale i takové úspěšné případy mají za sebou (https://www.cktch.cz/usek-kardiovaskularni-chirurgie/d1014).

"Opravují" či transplantují srdce, játra a ledviny, což je v České republice poněkud netradiční spojení.

Autor: jkrecek, 9. 3. 2023

Jak jsme psali v článku o předchozích autorských čteních, s původními plány zamával covid. A teď si to trochu kompenzujeme. Rozhodli jsme se uspořádat sérii autorských čtení nejen na podzim, ale i na jaře. Od příštího roku bychom rádi zachovali „jarní model“, protože organizace dvou takových akcí je samozřejmě náročná.

Autor: ldalecka, 9. 3. 2023

Před několika lety stál pan profesor Křeček u zrodu Cestovatelské konference. Rád cestuje a ve svých hodinách se často setkával se studenty, kteří ho informovali, kam se jejich cesty během prázdnin či jiného volna ubíraly, která místa stojí za zhlédnutí a co je nutné v těchto zemích navštívit. Postupně se zrodil nápad zpřístupnit zážitky i ostatním. A tak vznikla tradice Cestovatelských konferencí.

V únoru letošního roku mohli všichni, kteří rovněž rádi cestují, načerpat zajímavé informace takříkajíc od pramene – tedy od studentů, jejichž kroky vedly do Švýcarska, Vietnamu, Indie a na Aljašku.

Autor: mslovackova, 8. 3. 2023

V polovině února vyrazili studenti tříd 1.A a 1.B do Pece pod Sněžkou na lyžařský kurz.

Ubytovali jsme se přímo na svahu Zahrádky na chatě Seibert. Výcvik probíhal ve středisku Pec pod Sněžkou, každá skupina měla možnost využívat sjezdovky podle svých schopností.

Lyžařská technika se postupně zdokonalovala, takže ve čtvrtek jsme mohli uskutečnit výlet. Ráno jsme se skibusem přesunuli do Jánských lázní, kde jsme lyžovali celé dopoledne. Před obědem jsme rolbami vyrazili na Černou horu, odtud sjeli na lyžích ke Kolínské boudě, další rolbou zpátky do Pece k boudě Pražské, kde takzvaná SkiTour končí. Po obědě potom pokračoval výcvik zase v Peci.

Autor: holzbech, 7. 3. 2023

Představte si, že stojíte před vstupem do reaktorové místnosti. Máte na sobě speciální žlutý ochranný plášť a návleky na boty. Vaše srdce buší jako o závod a napětí vás doslova svírá. Přece jenom tohle není každodenní situace – stojíte před školním lehkovodním jaderným reaktorem VR-1, který se nachází na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze. Váš pohled sjíždí na přístroje, které před vámi stojí a nedokážete si přestat připomínat, co jste se o nich dozvěděli během předchozích přednášek. A teď máte před sebou možnost vidět je v akci.

Autor: mslovackova, 3. 3. 2023

Ve středu 22. února reprezentovali naše gymnázium na okresním kole zeměpisné olympiády Erik Valenta ze 3.A a Tadeáš Němeček ze 2. C. Nevedli si vůbec špatně! Tadeáš získal druhý nejvyšší počet bodů v teoretické části, Erikovi se vydařila část praktická, přestože se mu zdála složitá. 

Nakonec skončil Erik na 7. a Tadeáš na 9. místě z 37 soutěžících.

Oběma blahopřejeme k předvedeným výkonům!

 

za kabinet zeměpisu

Markéta Slováčková

Autor: kkucerova, 2. 3. 2023

Život není fér...tak znělo téma letošního 57. ročníku biologické olympiády, který je již úspěšně za námi. A opravdu úspěšně, neboť studenti nasbírali vysoký počet bodů a dokázali, že o biologii mají zájem a přípravě věnovali čas.

Po splnění testu všeobecných biologických znalostí následovala jedna úloha praktická (mikroskopování) a jedna úloha teoretická a nakonec řešitelé poznávali celkem 30 druhů organismů.

Maximální počet získaných bodů v každé kategorii byl 100. A jak to vše po sečtení bodů dopadlo? 

V kategorii B (1. + 2. ročník):

1. místo Kateřina Přerovská, 1.B - celkem 79 bodů

2. místo Vojtěch Fiala, 2.A - celkem 71,5 bodů