Listopad 2021

Autor: jkrecek, 30. 11. 2021

Učebnice nejsou k zahození. V angličtině s nimi pracujeme docela dost, jsou páteří výuky a ve všech třídách se díky tomu probírají stejná gramatika a stejná témata. A občas se tam vyskytne úkol či námět, který by bylo hřích nevyužít. Jeden takový se nazývá „Remake Project“. A tak se tři angličtináři, Nygrýnová, Dostálek a Křeček, rozhodli, že to s prváky vyzkouší.

Principem je vytvořit nápodobu slavného uměleckého díla. Studentstvo si tedy mělo vybrat slavné obrazy, na kterých se vyskytují lidé, a následně je co nejlépe napodobit. Povedlo se to někdy lépe, někdy hůře, ale překvapilo nás, jak dobrá, vtipná či v detailech přesná díla nám studenti a studentky poslali. 

Autor: ldalecka, 23. 11. 2021

My, kteří muzikály milujeme, se již nyní těšíme na skvělou hudbu, herecké výkony a hudební přepis známého filmu s Julii Roberts a Richardem Gerem. My  - tedy studenti hudební sekce. 
Film z roku 1990 znají pravděpodobně všichni, ale muzikálové zpracování mělo svoji premiéru teprve nedávno, a to v Londýně na jaře 2020. Stanislav Moša přináší českou podobu muzikálu již následující rok a ta sklidila bouřlivý ohlas, a tak  doufáme, že nám zhoršující se epidemiologická situace nezmění plány a budeme mít možnost 4. 12. 2021 představení osobně navštívit. 

Autor: holzbech, 16. 11. 2021

Buď hrdinou své doby! Buď na rok vědcem v Akademii věd ČR.
Přihlas se na stáž a vyzkoušej si, jak se dělá věda!
Díky roční praxi ve vědě a výzkumu získáš spoustu nových zkušeností, odborné znalosti a praxi, kterou nikde jinde neseženeš.
Poznáš prostředí laboratoří, knihoven a dalších zajímavá místa spojená se špičkovým výzkumem Akademie věd.
Seznámíš s mnoha zajímavými a inspirativními lidmi!

Autor: holzbech, 16. 11. 2021

Školní část chemické olympiády má několik částí:

 a) studijní (teoretická) část – studenti ji vypracovávají doma s případnou pomocí odborné literatury.

b) laboratorní (praktická) část – provádí se ve škole.

c) kontrolní test školního kola – studenti píší ve škole

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Termíny školních kol:

Kategorie B - praktická část školního kola i test školního kola v pondělí 27. 3. 2023, v učebně 010

Autor: ldalecka, 15. 11. 2021

„ Život většinou zařídí věci jinak, než přepokládáme. Kdyby mi někdo ještě nedávno řekl, že kronikářem Divadla Járy Cimrmana bude brněnský student historie patřící do generace našich vnuků, zaťukal bych si na čelo. Ale stalo se.“ (Zdeněk Svěrák)

Kdyby mi před několika lety někdo řekl, že kronikářem Divadla JC bude můj student Tomáš Maleček, odvětila bych, že nic není nemožné, ale vzhledem k jeho stáří  (či lépe mládí) si ještě musíme počkat. Jak Zdeněk Svěrák, tak já jsme se spletli. Naštěstí.
Po maturitě Tomáš vystudoval historii a němčinu na Pedagogické fakultě MU, v současné době studuje třetím rokem žurnalistiku. Od září je na stáži v Českém rozhlase, a to v sekci Zpravodajství. 

Autor: mwolf, 11. 11. 2021

Fotbalový výběr chlapců Gymnázia Elgartova se zúčastnil 13. 10. 2021 městského kola v kopané na hřišti Slovan Brno, Juliánov.

V základní skupině chlapci hráli z BPA Brno nerozhodně 1 : 1. Branku dal Śimon Jelínek 3. B.

Další rozhodující zápas s favoritem soutěže ELDO Brno prohrál náš tým těsně 0 : 1.

Nepostoupili jsme do finále soutěže. Chlapci však zaslouží pochvalu za bojovný výkon a vzornou reprezentaci. Nejlepším hráčem týmu byl útočník Vojtěch Pustina 2. B a brankař Adam Zouhar 3. A.

ELDO /Obchodní akademie a SOU

Autor: jkrecek, 8. 11. 2021

Přibližně desítka zájemců se sešla v pondělí 8. listopadu v 15:30 v učebně 120, aby procestovala svět. Sice jen prstem po mapě a pomocí fotografií, ale se zcela unikátními zážitky a jedinečnými zkušenostmi. A protože jsme moderní, bylo Cestou necestou hybridně: ve třídě i online. A protože to vždy může být ještě o chlup lepší, dokonalé zázemí zařídila paní profesorka Soňa Cupáková: pro příchozí bylo nachystáno drobné občerstvení.

Vše začala paní profesorka Jesika Novotná. V roce 2017 se přes organizaci AIESEC vydala dobrovolničit do Indonésie. Učila angličtinu na střední škole, kde se setkala se zcela odlišným přístupem, zároveň si zkusila, jaké je žít v muslimské zemi, a v neposlední řadě potkala mnoho roztomilých gekonů.

Autor: jkrecek, 8. 11. 2021

Covid-19 nám do školství přinesl nové možnosti. Někteří jsou možná v karanténě, ale to nám nevadí! Cestovatelskou konferenci nabízíme hybridně. Chcete-li, přijďte se podívat aspoň online. Začínáme v 15:30.

Odkaz na videohovor: https://meet.google.com/qus-awqa-bja

 

Autor: jkrecek, 2. 11. 2021

Cestovatelská konference se blíží mílovými kroky. Proběhne v pondělí 8. listopadu od 15:30 v učebně č. 120. Vítáni jsou všichni zájemci o cestování. Přijďte podpořit své spolužáky a vyučující, poslechnout si, kde byli, jaké to bylo a co tam zažili. Nechte se inspirovat. A cestujte, je to ta nejlepší škola.

Program:
Karolína Šmerdová (3. A) – Dominikánská republika
Jesika Novotná – Dobrovolnicí v Indonésii
Michaela Hegrová (2. A) – Jak jsem (ne)pracovala v Egyptě
Klára Vantuchová (3. B): Gangotri aneb Studentka Elgartky v Himalájích
Bára Šarafínová (ex. 4. A) a Jan Křeček – Poprvé v Gruzii vs. V Gruzii jako doma

Autor: jkrecek, 2. 11. 2021

Cen pro učitele není mnoho. Ani učitelé o nich často nevědí. Přesto je v této nenápadné disciplíně Elgartka dost úspěšná. Nejznámější je Zlatý Ámos, kam byl z Elgartky nominován v roce 2014 Zdeněk Štěpánek (a získal cenu dětské poroty, tzv. „Dětského Ámose“). Pro humanitní obory je tu Cena Vladimíra Jochmanna pro učitele, kterou v roce 2013 získal Jan Křeček společně s kolegyněmi z Gymnázia Slovanské náměstí.